Evaluarea clădirilor în scopul stabilirii valorii impozabile trebuie realizată printr-un raport de evaluare o data la 3 ani pentru persoane juridice, respectiv 5 ani pentru persoane fizice. Se evită astfel creșterea cotei de impozitare. Contribuabilii ce nu își actualizează valoarea de impozitare conform prevederilor codului fiscal vor plăti impozit majorat, respectiv 5% din ultima valoarea declarată a clădirii în cazul persoanelor juridice și 2% din ultima valoarea declarată a clădirii în cazul persoanelor fizice.
Necesită evaluare toate clădirile cu utilizare nerezidențială deținute atât de persoane juridice, cât și de persoane fizice, precum și clădirile rezidențiale deținute de persoane juridice. În această categorie sunt incluse inclusiv spațiile de locuit a căror destinație a fost schimbată prin stabilirea de sedii sociale ale societăților comerciale care desfășoară activitate economică la sediu și își deduc cheltuielile cu utilități.
Evaluarea în scopul stabilirii valorii impozabile a clădirii poate fi realizată numai de către un evaluator autorizat membru titular ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) având ca specializare evaluarea proprietății imobiliare (EPI) sau de către un membru corporativ, caz in care raportul trebuie întocmit de unul sau mai mulți evaluatori având specializarea „EPI”.
Raportul de evaluare este documentul prin care valoarea de impozitare este actualizată și se depune împreună cu declarația fiscală.